Social 17 Mai 2014 15:15
Dunarea se afla, de sambata la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundatii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit actualizarii unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Codul portocaliu vizeaza sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), precizeaza INHGA.

Avertizarea este valabila pana in 26 mai.

In intervalul 18 mai, ora 6.00 - 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunarii (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta , Galati si Tulcea) se va afla sub cod galben.

Potrivit hidrologilor, prognoza debitelor maxime pe Dunare la intrarea in tara are un grad ridicat de incertitudine in acest moment, din cauza variatiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluentii fluviului, variatii generate de severitatea exceptionala a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele inregistrate in bazinele hidrografice ale afluentilor principali de pe acest sector (Sava si Morava).

"Ploile torentiale deosebit de insemnate cantitativ care s-au inregistrat in ultimele zile in bazinele hidrografice din Serbia si din Bosnia - Hertegovina au generat viituri exceptionale care in multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depasit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit in Serbia si Bosnia - Hertegovina, la nivel national, starea de alerta", mai precizeaza INHGA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.