Social 17 Mai 2014 10:39
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a avertizat ca Romania poate intra in procedura de infringement pentru ca aloca fonduri insuficiente pentru programele de mediu, el precizand ca situatia urmeaza sa fie discutata in coalitia guvernamentala.

Borbely a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ca Romania ar trebui sa aloce 3,5 – 4 miliarde de euro in plus in domeniul Mediului numai pentru proiecte legate de alimentarea cu apa, canalizare, deseuri, situri contaminate.

"Va spun un singur domeniu unde nu numai ca suntem nemultumiti dar, daca nu se schimba ceva, Romania nu isi va putea finaliza capitolele asumate in ceea ce priveste Mediul. Fata de 5,5 miliarde de euro, primite in perioada 2007 - 2013 pe POS Mediu, din informatiile noastre, in perioada 2014 - 2020 se aloca 3,5 miliarde de euro. Atunci cand la nivelul UE se aloca mai multi bani pe mediu, e lumea mai atenta la biodiversitate, situri contaminate, deseuri, schimbari climatice, reducerea emisiilor de carbon, Romania aloca cu 2 miliarde de euro mai putin pentru Mediu. Nu se poate. La Mediu ar trebui, numai la apa, canalizare si sisteme de alimentare cu apa, deseuri, situri contaminate, inca 3,5 - 4 miliarde de euro in plus. Altfel, vorbim de infringement daca nu ne achitam de cele asumate la negociere, dar vorbim si de sanatatea oamenilor", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, Romania inregistreaza o "ramanere in urma" de 7 - 8 la suta fata de cele asumate la negocierile de aderare in cazul localitatilor fara apa si canalizare.

"Daca nu se suplimenteaza POS Mediu, Romania nu va putea sa se achite de obligatiile in ceea ce priveste retelele de canalizare, unde trebuia ca pana in 2013 sa avem 51 la suta rezolvata canalizarea pe tara, or noi avem 45 la suta si suntem ramasi in urma si la alimentarea cu apa a localitatilor. Avem calcule clare, ce trebuie sa faca Romania, cati bani trebuie sa cheltuiasca din bani europeni pentru a se achita de aceasta sarcina. Nu sunt destui banii care s-au alocat si acest lucru va trebui discutat la nivelul coalitiei, sa se suplimenteze in acest program", a subliniat vicepresedintele politic al UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.