Social 15 Mai 2014 18:15
Evreii dusi la Auschwitz din nordul Transilvaniei, in mai 1944, sunt omagiati prin dezvelirea unor placi comemorative in 11 gari din regiune.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" in colaborare cu Ministerul Transporturilor aduce un omagiu victimelor Holocaustului din Transilvania de Nord, intrucat in mai 2014 se implinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din aceasta regiune la lagarul de la Auschwitz-Birkenau, informeaza un comunicat al institutului, citat de MEDIAFAX.

In memoria celor 132.000 de victime ale Holocaustului, sunt dezvelite, pe parcusul acestei luni, 11 placi comemorative, in garile unde s-au format garniturile de tren care au transportat evreii spre lagarul de exterminare. Garile sunt: Baia Mare, Targu Mures, Reghin, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Dej, Cluj-Napoca, Satu Mare, Simleu Silvaniei, Oradea, Bistrita.

Deportarile au avut loc in Transilvania de Nord in mai 1944, anexata la acea vreme de Ungaria horthysta si ocupata de Germania nazista. Din cei 132.000 de evrei deportati, aproape toti au fost exterminati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.