Social 13 Mai 2014 16:12
Procurorii DIICOT Iasi au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile, imobile si pe conturi ale lui Gruia Stoica, pentru a recupera prejudiciul suferit de stat in urma incercarii de privatizare a CFR Marfa, au declarat marti, surse din DIICOT.

Potrivit surselor citate, DIICOT a inaintat, in ianuarie, o cerere catre Ministerul Transporturilor prin care a solicitat sa puna la dispozitie garantia in valoare de 10 milioane de euro pe care Grupul Feroviar Roman (GFR), controlat de Gruia Stoica, a depus-o pentru participarea la privatizarea CFR Marfa. Ministerul Transporturilor nu a raspuns acestei solicitari si a virat banii intr-un cont al lui Gruia Stoica, scrie MEDIAFAX.

In urma acestui transfer, procurorii DIICOT Iasi au pus sechestru pe mai multe bunuri apartinand lui Gruia Stoica, astfel incat prejudiciul cauzat bugetului de stat sa poata fi recuperat.

In a doua parte a lunii iunie, Grupul Feroviar Roman a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la compania de stat nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

GFR a depus o garantie de 10 milioane de euro si a depus un avans de 20 milioane de euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa pe care urma sa le preia. Daca privatizarea s-ar fi incheiat cu succes, GFR trebuia sa achite inca 172 milioane de euro.

Gruia Stoica, proprietarul GFR, declara la 15 octombrie 2013, ca a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfa restituirea de urgenta a garantiei de 10 milioane de euro, precum si a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a indeplini conditiile de preluare a companiei.

Citeste si:
Sindicaliștii de la Metrorex protestează la sediul Ministerului...
Sindicaliștii de la Metrorex...

Ministrul Transporturilor arata, la 22 octombrie 2013, ca a fost deblocat contul escrow de 20 de milioane de euro al GFR, companiei urmand sa-i fie returnata si garantia de 10 milioane de euro aferenta licitatiei pentru CFR Marfa.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv in 30 ianuarie, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.

La jumatatea lunii februarie, procurorii i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica in stare de arest preventiv si pe Doru Bostina cu interdictie de a parasi tara. Saptamana trecuta, instanta suprema a decis ca Gruia Stoica sa fie judecat in arest la domiciliu.

Citeste si:
CFR Marfă anunță că vrea să concedieze 1.400 de angajați
CFR Marfă anunță că vrea să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.