Social 12 Mai 2014 18:08
Romanii au o parere proasta despre starea economiei nationale si tind sa nu aiba incredere in Guvern si Parlament, in schimb sunt optimisti in legatura cu viitorul UE, potrivit unui Eurobarometru publicat luni.

87% dintre romanii chestionati au declarat ca au o parere proasta despre starea economiei nationale (fata de 65% media europeana), iar 12% o parere buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru economia nationala pentru urmatoarele 12 luni, 41% considera ca situatia va fi la fel, 31% cred ca va fi mai rau, iar 23% ca va fi mai bine, scrie MEDIAFAX.

Referitor la locurile de munca, 19% dintre respondenti apreciaza ca situatia se va schimba in bine, 35% in mai prost, iar 41% cred ca va ramane la fel. Intrebati de impactul crizei asupra pietei muncii, 47% dintre romani cred ca ce-i mai rau abia urmeaza (la fel ca media europeana), in timp ce 38% considera ca ce-a fost mai rau a trecut.

Rugati sa spuna care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confrunta Romania in prezent, romanii au indicat situatia economica (38%), preturile in crestere (38%) si somajul (31%). La nivel personal, principalele preocupari sunt cresterea preturilor (45%), securitatea sociala si sanatatea (26) si situatia financiara a familiei (25%).

58% dintre romani tind sa aiba incredere in institutiile europene (fata de 32% media europeana), iar 34% tind sa nu aiba incredere. In schimb, 80% dintre ei tind sa nu aiba incredere in Parlamentul de la Bucuresti si doar 16% tind sa aiba incredere.

Situatia este similara in cazul guvernului: 74% tind sa nu aiba incredere in aceasta institutie, iar 23% tind sa aiba. Intrebati daca Romania s-ar descurca mai bine in afara UE, 62% au respins aceasta afirmatie, iar 26% au fost de acord. In proportie de 76% romanii sunt optimisti in legatura cu viitorul UE - fata de 53% media europeana, si 19% pesimisti - fata de 40% media europeana. 57% dintre cei chestionati au declarat ca statul intervine prea mult in viata lor, iar 36% au spus ca nu au aceasta impresie.

La intrebarea daca este prea multa toleranta, iar infractorii ar trebui sa fie pedepsiti mai sever, 88% dintre romani au fost de acord, iar 10% nu. Intrebati care sunt valorile reprezentantive pentru Uniunea Europeana, cei mai multi romani au indicat drepturile omului, democratia si statul de drept. Sondajul a avut loc in perioada 15-23 martie 2014.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.