Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat romanii asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene, dar decontul va fi la nivelul costurilor din tara, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene, in cel mai scurt timp, despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Banicioiu, Executivul a aprobat Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera. "La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a declansat o actiune de infringement de necomunicare, deci nu pentru modalitatea de transpunere, alaturi de alte 12 state din Uniune. Dupa ce Romania a transmis raspunsul si a transpus Directiva, Comisia va fi notificata, iar actiunea de infringement cel mai probabil va fi clasata", a mai spus ministrul.

Conform hotararii aprobate de Guvern, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii
din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem", a explicat Nicolae Banicioiu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.