Biserica Ortodoxa praznuieste vineri Izvorul Tamaduirii, sarbatoare care este inchinata Maicii Domnului si care face referire la vindecarea unui orb dupa ce Fecioara Maria i-a spus imparatului Leon cel Mare sa-l duca sa se spele cu apa dintr-un izvor de langa Constantinopol.

Ulterior, pe acel loc, imparatul Leon a ridicat o biserica, aceasta primind hramul "Izvorul Tamaduirii".

Traditia spune ca imparatul Leon (457-474), pe cand era tanar, inca neincoronat, se plimba printr-o gradina din apropierea vechii cetatii bizantine. Acolo ar fi intalnit un batran orb, cu care a vorbit despre Dumnezeu si Invierea Fiului Sau. Dupa un timp, batranul l-ar fi rugat pe imparat sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Tanarul Leon a cautat in jur un izvor, dar nu a gasit. In momentul acela, insa, Maica Domnului i-a spus: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu maini apa tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei intunecati". Asa a gasit viitorul imparat un izvor din care a dat sa bea orbului si l-a spalat pe fata. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar Leon a exclamat: "Maica Domnului, esti aici! Te-am gasit."

Traditia mai spune ca imparatul a ridicat pe acel loc o biserica si ca Maica Domnului s-a aratat oamenilor vindecandu-le suferintele. Mai tarziu, imparatul Justinian (526-575), suferind de o boala grea, a venit la acest izvor si s-a vindecat. El a ridicat, drept multumire, o biserica, distrusa insa de turci in 1453. Rezistand tuturor vicisitudinilor, crestinescul izvor mai exista si astazi la Constantinopol. Si acum, mii de credinciosi vin la izvor pentru a primi ajutorul Maicii Domnului.

In amintirea faptelor petrecute in secolul al V-lea la minunatul izvor, Parintii Bisericii au hotarat ca prima vineri de dupa Paste sa fie inchinata Maicii Domnului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.