Premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul este obligat sa efectueze lucrari costisitoare de infrastructura pentru prevenirea inundatiilor, care niciodata nu vor putea cuprinde toate raurile, deoarece oamenii nu pot fi convinsi sa se mute din zonele periculoase, iar statul nici nu are terenuri disponibile.

El a apreciat astfel, la postul public de radio, ca nu exista o problema de legislatie in ceea ce priveste constructiile in zonele inundabile, ci o problema de "mentalitate", scrie MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Ape, Doina Pana, a afirmat, miercuri, ca existenta hartilor de hazard si de risc nu inseamna ca esti pregatit "instant" in caz de calamitati, dar ca acestea au fost necesare pentru elaborarea planului de management in baza caruia vor fi emise, dupa 2016, inclusiv autorizatii de constructie.

La finalul reuniunii comandamentului pentru situatii de urgenta, de la Guvern, Doina Pana a fost intrebata de jurnalisti care este utilitatea hartilor de hazard si de risc in conditiile in care cetatenii si autoritatile locale nu le pot consulta, iar ministrul a explicat ca emiterea acestor harti si postarea lor pe site a fost o cerinta a Uniunii Europene pe care Romania trebuia s-o indeplineasca potrivit calendarului.

Ea a mai precizat ca autoritatile locale cunosc continutul hartilor, pentru ca acestea au la dispozitie datele necesare, darca existenta hartilor de hazard si de risc nu conduce la prevenirea unor eventuale inundatii.

"Nu instant, cand ai hartile de hazard si de risc, inseamna ca esti pregatit", a spus Pana.

Ministrul a mai aratat ca, in prezent, a trecut la etapa elaborarii unor planuri de management, iar aceste documente se fac in baza hartilor de risc si de hazard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.