Social 9 Aprilie 2014 09:00
Radu Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda"

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza, intr-un comunicat de marti seara, ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societati comerciale", pentru dare de mita.

Cei doi au fost retinuti si vor fi prezentati, miercuri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva, a mai precizat sursa citata.

Potrivit ordonantelor de retinere, la inceputul anului 2011, primarul Radu Mazare a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social "Henri Coanda", aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Constanta.

Pe fondul demararii acestui proiect, sustin anchetatorii, Avraham Morgenstern, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma a fi organizata.

"Astfel, in cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala", arata DNA.

In schimbul acestor sume de bani, mai sustin procurorii, Mazare ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu, cum ar fi initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Morgenstern.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constantei, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de Mazare.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, a mai precizat DNA.

Dupa emiterea ordonantei de retinere, Mazare a fost scos incatusat din sediul DNA si urcat intr-o duba, pentru a fi dus in arest.

"Am construit locuinte sociale la cel mai mic pret si uitati ce mi se intampla", a spus primarul, la iesirea din sediul DNA, citat de MEDIAFAX.

Intrebat daca dosarul in care a fost retinut este, in opinia lui, unul politic, el a raspuns afirmativ.

Radu Mazare a fost adus la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de mascati, in jurul orei 15.00, el declarand ca aceasta actiune face parte din "sarba procurorilor" si ca era constient ca este cercetat inca din 2005.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.