Social 8 Aprilie 2014 17:44
Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internationale a Romilor, aratand ca integrarea comunitatilor rome e un proces de lunga durata, iar educatia are un rol covarsitor, el precizand si ca romii trebuie priviti nu doar ca reprezentanti ai unei etnii, ci si ca cetateni ai Europei

"Doresc sa transmit urarile mele cele mai calde comunitatilor rome cu prilejul Zilei Internationale a Romilor. Integrarea comunitatilor rome este un subiect prioritar pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa. Acest proces este unul de lunga durata si nu va putea reusi decat printr-un rol covarsitor acordat educatiei, ca baza a unei bune insertii sociale", arata presedintele Basescu in mesajul dat publicitatii de Administratia Prezidentiala, scrie MEDIAFAX.

In opinia sa, comunitatea roma trebuie sa fie incurajata sa isi asume identitatea si, prin aceasta, unicitatea unei bogatii spirituale si culturale care isi pune amprenta asupra identitatii multor popoare, inclusiv asupra poporului roman.

"Este important ca aceasta zi sa ne determine sa ne gandim la modul in care percepem, la nivel individual si la nivelul societatii, comunitatea roma. Nu este suficient sa condamnam prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenta comise din ura rasiala. Cel mai dificil este sa incercam sa schimbam mentalitatea colectiva, sa constientizam faptul ca romii trebuie priviti nu doar ca reprezentanti ai unei etnii, ci, deopotriva, drept cetateni ai Europei", precizeaza presedintele Basescu.

El mentioneaza ca statutul de cetatean reprezinta o suma de drepturi si de obligatii care, odata interiorizate si asumate, trebuie sa ne ghideze in toate actiunile, in vederea binelui comun.

"Cred ca este necesar sa percepem comunitatile rome ca pe un partener demn si de incredere in constructia Romaniei si a unui viitor mai bun", mai afirma Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.