Social 24 Martie 2014 13:48
DNA a inchis un dosar in care Adrian Nastase, sotia acestuia si alte persoane erau vizati in legatura cu modul in care fostul premier ar fi dobandit intregul imobil din strada Zambaccian.

Sursele citate au precizat ca procurorii anticoruptie au hotarat, la inceputul acestui an, inchiderea dosarului "Zambaccian II", in care Adrian Nastase, Dana Nastase, avocata Marieta Anastasescu, proprietara unuia dintre imobilele din strada Zambaccian, dar si alte persoane erau vizati in legatura cu modul in care fostul premier ar fi dobandit intregul imobil din strada Zambaccian.

Potrivit acelorasi surse, dosarul a fost deschis ca urmare a denuntului Cristinei Popa, fosta angajata la societatile Conimpuls si Vertcon. Aceasta arata, in denuntul formulat cu ani in urma, ca intregul imobil din Zambaccian ar apartine sotilor Nastase.

In acest dosar, anchetatorii au incercat de doua ori, respectiv in 2008 si 2009, inceperea urmaririi penale pe numele fostului premier, prin solicitari adresate Parlamentului. In ambele cazuri, cererile procurorilor DNA de acordare a unui aviz pentru inceperea urmarii penale pe numele lui Nastase au fost respinse, au precizat sursele citate de MEDIAFAX.

Astfel, procurorii au ajuns in impas cu ancheta, iar in acest context, la inceputul anului 2014, au dispun neinceperea urmaririi penale in acest dosar, potrivit acelorasi surse.

In aceasta cauza s-a verificat modalitatea de dobandire a imobilului din strada Zambaccian, celelalte dosare in care Nastase a fost condamnat neavand legatura cu modul direct de dobandire a imobilului, ci cu importul unor bunuri din China si cu lucrari la imobilele din strada Christian Tell si din localitatea Cornu, au mai aratat sursele citate.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul "Zambaccian", pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat, in dosarul "Zambaccian", ca in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.