Social 18 Martie 2014 14:17
Realitatea este o stare de fapt: este concreta, palpabila, fizica. In afara unor mici exceptii, realitatea nu poate fi confundata cu imaginarul si nici nu poate fi alterata. Asa sa fie oare?

Culoarea rosu influenteaza modul in care percepi timpul

In 2011, profitand de numarul ridicat al persoanelor care vizitau Muzeul Stiintei, un grup de cercetatori s-a gandit sa fac un experiment inedit. Au instalat diferite lumini colorate si au cerut apoi vizitatorilor ca, in functie de lumina in care au stat sa estimeze cat timp a trecut. Au descoperit astfel ca, atunci cand erau scaldati de lumina rosie, oamenii aveau impresia ca un minut este mai lung decat in mod normal. Cu 11 secunde mai lung, ca sa fiu cat se poate de precisa.

Potrivit autorului studiului, culoarea rosu ne face sa fim deosebiti de constienti de mediul inconjurator. Datorita acestei hiper-constientizari, creierul nostru este asaltat cu detalii. In mod bizar, cu cat creierul nostru are de procesat mai multe informatii, cu atat timpul pare sa treaca mai greu.

Muzica poate afecta gustul mancarii

Ti s-a intamplat vreodata sa mergi la restaurantul preferat, iar mancarea sa nu fie atat de delicioasa pe cat ti-o aminteai? Vei da, bineinteles, vina pe bucatar. In realitate insa, nu este vina bucatarului, ci a managerului restauranutului care a schimbat playlistul. Da, da, exista o legatura intre muzica pe care o asculti si gustul mancarii.

In 2012, un grup de cercetatori a realizat urmatorul experiment: au impartit un restaurant fast-food in doua sectiunii. Intr-una din sectiuni au pus muzica linistitoare si au scazut intensitatea luminii, in timp ce pe cealalta au lasat-o cum au gasit-o. Apoi au monitorizat cu foarte mare atentie obiceiurile alimentare ale grupurilor din cele doua sectiuni. Atunci cand li s-a cerut sa evalueze bucatele pe care le-au degustat, cei din sectiunea cu muzica linistitoare au spus ca au mancat mai putin, dar s-au bucurat mai mult de atmosfera. Cei din sectiunea normala, in schimb, au acordat mai putina atentie ambientului si au fost mai concentrati sa bage cartofi si hamburgeri in ei.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Citeste articolul complet pe Yuppy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.