Social 13 Martie 2014 15:59
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, instanta dispunand ca acesta sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Decizia de achitare a lui Mircea Diaconu poate fi atacata cu apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis in judecata pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentari. In 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu si-a inaintat demisia din Senat, iar in 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotarare prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu, scrie MEDIAFAX.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 19 martie 2013, trimiterea cauzei la aceasta instanta, intrucat acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea unui spectacol de catre sotia sa, actrita si regizoarea Diana Lupescu, contract in baza caruia s-ar fi realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot in calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai aratat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "dupa ce anterior aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie". Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime sotiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ in baza caruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta".

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.