Social 10 Martie 2014 18:27
Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, pentru prima data dupa 1.100 de ani, intalnirea urmand sa se desfasoare la Biserica Sfanta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.

"Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, in preajma Sarbatorii Rusaliilor si se va tine la Constantinopol, in celebra si Sfanta Biserica a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luata la intalnirea intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe, organizata la Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din cartierul Fanar (din Istanbul, n.r.), in perioada 5-9 martie", a spus IPS Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Targovistei si exarh patriarhal, care a participat la intalnirea intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe.

Mitropolitul Nifon a precizat ca intrunirea s-a incheiat odata cu semnarea unui acord de catre toti intaistatatorii bisericilor ortodoxe.

"Desigur ca pentru intreaga ortodoxie si cu rezonante pentru intreaga crestinatate inseamna un moment istoric deosebit, pentru ca sunt mai multe interpretari in legatura cu definitia Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai intai, este vorba de faptul ca, dupa 1.100 de ani, un sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curand. De aceea, si deciziile care s-au luat sunt foarte precise", a explicat IPS Nifon, scrie MEDIAFAX.

Mitropolitul Nifon a adaugat ca in perioada urmatoare va incepe procesul de pregatire a Sinodului Panortodox, care are o importanta majora pentru viata bisericii in lumea contemporana.

"Se va da impuls misiunii bisericii in societatea de astazi si sunt sigur ca toate etapele de pregatire se vor ilustra prin studii teologice corespunzatoare si prin dezbateri cu privire la natura si scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastra", a mai spus mitropolitul Nifon.

Pregatirea Sinodului Panortodox a inceput de la sedinta panortodoxa de la Rodos, din anul 1961, fiind continuata in 1963 si 1964, cand s-au stabilit temele care urmau sa fie discutate. Intrunirea (Sinaxa) Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe a avut loc in perioada 5-9 martie, la Istanbul, delegatiile fiind invitate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Citeste si:
Biserica va tine cont de restrictiile impuse de Arafat
Biserica tine cont de...

Sanctitatea Sa Bartolomeu a spus ca Sinaxa Panortodoxa are o importanta vitala, in contextul schimbarilor neasteptate din societatea ultimilor ani.

"Astazi trebuie sa-i convingem pe oameni ca noi avem cuvantul vietii, mesajul sperantei si experienta iubirii. Si pentru a realiza acest lucru, trebuie sa dovedim validitate si credibilitate. Pentru noi, o conditie fundamentala pentru a convinge lumea este, inainte de toate, unitatea noastra interna. Biserica Ortodoxa nu are la dispozitie un alt instrument pentru a ramane in unitate decat sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amanare suplimentara in convocarea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afecteaza grav unitatea eclesiala", a spus patriarhul ecumenic Bartolomeu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.