Criticul literar Mircea Iorgulescu, decedat in 2011, nu a fost colaborator al Securitatii, a decis irevocabil Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis recursul fata de o hotarare luata in 2011 de Curtea de Apel Bucuresti.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Curtii de Apel Bucuresti, in 2010, sa decida daca Iorgulescu a fost sau nu colaborator al Securitatii.

Potrivit MEDIAFAX, CNSAS a demarat demersul in instanta desi admitea ca Mircea Iorgulescu nu a semnat un angajament cu Securitatea.

Astfel, potrivit CNSAS, criticul literar Mircea Iorgulescu nu a semnat un angajament de colaborare pentru ca era membru de partid, calitate ce avea un regim special. Mai precis, Hotararea PCR 119/1968 stabilea, ca obligatie de partid, colaborarea cu organele statului.

Potrivit documentelor CNSAS, notele date de Iorgulescu erau notate "f. n." (fara numar) si erau trimise direct in dosarele urmaritilor, astfel ca Iorgulescu nu avea un dosar de informator. Colegiul a stabilit ca acesta ar fi folosit atat pentru informatii, cat si pentru influenta pe care o avea in cercurile de scriitori.

Mircea Iorgulescu s-ar fi implicat cel mai mult in urmarirea lui Bujor Nedelcovici, sustinea CNSAS. De asemenea, criticul ar fi dat informatii si despre Dan Desliu, Dorin Tudoran, iar in documente apareau mentionate si numele criticilor Nicolae Manolescu si Laurentiu Ulici, dar si ale scriitorilor Romulus Vulpescu si Nicolae Breban.

In 9 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea CNSAS, constatand astfel calitatea de colaborator a lui Iorgulescu.

Hotararea a fost atacata la instanta suprema, recursul declarat de Iorgulescu fiind continuat, dupa decesul acestuia, de mostenitoarele sale, Anne Degeorges si Joelle Vitte.

Joi, 20 februarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul si a stabilit irevocabil ca Mircea Iorgulescu nu a fost colaborator al Securitatii.

Criticul literar Mircea Iorgulescu, fost coordonator al redactiei romane a Radio France Internationale (RFI) de la Paris, a murit in 7 iunie 2011, la varsta de 67 de ani, si a fost inmormantat la Paris, unde se stabilise in 1989.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.