Politistii au deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din municipiul Targu Jiu care, anul trecut, au fost spalate cu jet de apa sub presiune, in urma operatiunii Poarta Sarutului ingalbenindu-se.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Gorj, Florin Rosca, a declarat ca a fost deschis un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modul in care s-au realizat operatiunile de spalare a operelor lui Brancusi din Targu Jiu.

Specialistii romani, ajutati de experti din Viena, Bruxelles si Paris, au studiat pe indelete operele lui Brancusi de la Targu Jiu, dupa ce au fost chemati de Guvern. Prin rudimentara actiune de curatare de anul trecut, pe suprafata de travertin a inceput sa se formeze un strat de saruri, conform stirileprotv.ro.

"Nu pot sa il acuz pe bietul om de la capatul furtunului ca i-a dat drumul asa, probabil inainte spalase covoare de iuta sau camioane. Nu e o distrugere a materiei, ce a distrus el acolo, termenul e prea grav, a adus unele mici stricaciuni", a spus Radu Boroianu secretar de stat Ministerul Culturii.

Cercetarile sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu si vizeaza infractiunea de distrugere, scrie mediafax.

Ministerul Culturii a suspendat protocolul incheiat cu Primaria Targu Jiu pentru monitorizarea starii operelor lui Constantin Brancusi, expuse in doua parcuri din oras, a anuntat, marti, secretarul de stat Radu Boroianu, precizand ca decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumatate de an.

Secretarul de stat Radu Boroianu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, la Targu Jiu, ca in cursul zilei a avut o discutie cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa ca Ministerul Culturii a decis sa suspende protocolul in baza caruia Primaria Targu Jiu era implicata in monitorizarea si ingrijirea operelor lui Constantin Brancusi din oras.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.