Debitele vor fi in crestere pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Suceava, Moldova, Bistrita, Barlad, Prut, Mures, Olt, Siret, Vedea si Arges, dar nu vor fi depasite cotele de aparare, informeaza, marti, Administratia Nationala "Apele Romane".

Potrivit buletinelor hidrologice emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, precum si a rapoartelor zilnice de monitorizare transmise prin dispeceratele Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), debitele vor fi in crestere "din cauza efectului combinat al precipitatiilor lichide prevazute, cedarii apei din stratul de zapada, propagarii si evolutiei formatiunilor de gheata", informeaza MEDIAFAX.

Cresteri de debite si niveluri vor fi pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Suceava, Moldova, Bistrita, Barlad si Prut, bazinele superioare ale Muresului si Oltului, pe raul Siret si pe cursurile inferioare ale Vedei si Argesului, a precizat ANAR intr-un comunicat de presa.

Pe raurile din bazinul superior al Timisului si pe cele din Dobrogea, debitele vor fi stationare, iar pe celelalte rauri, debitele vor fi in scadere.

De asemenea, se vor produce cresteri de niveluri si debite pe unele sectoare de rau din estul si sudul tarii, in bazinele Vedei, Neajlovului si Sabarului, din cauza precipitatiilor prognozate si a dislocarii podurilor de gheata, ca urmare a temperaturilor ridicate, insa nu vor fi atinse cotele de aparare in urmatoarele zile.

Formatiunile de gheata (gheata la maluri, naboi, pod de gheata) din bazinele Siret, Prut, bazinele superioare ale Muresului si Oltului si din Dobrogea vor fi in diminuare, restrangere si chiar eliminare. Aglomerarile de gheturi formate anterior pe Bistrita amonte de acumularea Izvorul Muntelui si pe raul Dorna se vor mentine.

"Lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ANAR se comporta in conditii de siguranta, iar echipele Apelor Romane adapteaza programele de exploatare, in vederea asigurarii atenuarii transelor de viitura, daca va fi cazul. Totodata, sunt pregatite utilajele operative de interventie. Se mentine in permanenta legatura cu Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratele generale/judetene de Urgenta", potrivit sursei citate.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.