Specialistii militari americani au inceput demontarea sistemului antiracheta terestru Aegis din baza companiei Lockheed Martin situata in statul New Jersey pentru a transporta instalatia la baza Deveselu din Romania, unde vor fi stationate elemente ale sistemului antibalistic al NATO.

Potrivit site-ului DefenseNews.com, activitatile pentru demontarea primului sistem terestru Aegis au inceput de cateva zile la poligonul de testare al companiei Lockheed Martin din Moorestown, in New Jersey.

Toate componentele sistemului de interceptare si radarului vor fi urcate in 60 de containere care vor fi transportate in Romania.

"Ritmul de lucru este uimitor", a declarat Nick Bucci, director responsabil de testele antiracheta la compania Lockheed Martin.

Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania), pana in 2018.

Prima dintre cele patru nave militare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit pe 11 februarie in portul spaniol Rota, unde va fi stationata pentru apararea Europei, anunta Alianta Nord-Atlantica. Potrivit AFP, nava USS Donald Cook, echipata cu interceptoare antiracheta de tip Aegis, a parasit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite si a ajuns la baza navala spaniola Rota, situata in sudul Spaniei, in apropierea Stramtorii Gibraltar.

"Pentru prima data, un distrugator al Fortelor Navale americane echipat cu sisteme antibalistice Aegis este stationat permanent in Europa", a declarat marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Venirea acestei nave marcheaza o etapa suplimentara pentru NATO, pentru securitatea europeana si pentru cooperarea transatlantica", adauga Rasmussen. In afara de nava USS Donald Cook, in Portul Rota urmeaza sa fie stationate inca trei distrugatoare americane.

Planul "Abordare adaptiva etapizata" prevede instalarea in Europa, pana in 2020, a unor sisteme SM-3 pe platforme antiracheta Aegis si a unor dispozitive antibalistice terestre in Romania si Polonia.


Despre autor:

Sursa: Adevarul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.