Deputatul Remus Cernea propune ca Religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci sa devina facultativa, urmand a fi studiata doar daca parintii solicita in scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplina obligatorie sa fie luat de Etica.

Cernea a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educatiei Nationale numarul 1/2011, care se refera la studiul Religiei.

"Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ disciplina Etica drept disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etica va consta indeosebi in prezentarea principalelor doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev", a declarat Remus Cernea, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca elevii vor putea studia in continuare Religia, insa doar ca materie facultativa si numai la solicitarea scrisa a parintilor ori a scolarilor care au implinit varsta de 16 ani.

"Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa", a explicat deputatul Cernea.

El a mentionat ca la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate in considerare la media generala. De asemenea, Remus Cernea a spus ca manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Deputatul a declarat ca orele de Etica vor fi predate de catre absolventi de stiinte socio-umane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.