Ministerul Transporturilor va reveni asupra ordinului de ministru care restrictioneaza utilizarea aeronavelor fara pilot, criticat de proprietarii acestor aparate si de cluburile de aeromodelism, ministrul de resort asteptand propuneri in acest sens de la "expertii si responsabilii din minister".

"Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a decis sa ceara reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea conditiilor de operare in spatiul aerian national a aeronavelor civile monitorizate fara pilot la bord. Astfel, avand in vedere numeroasele sesizari primite de la cluburi de aeromodelism si alti profesionisti care utilizeaza aparate de zbor fara pilot, cu greutate mica, in scopuri comerciale (filmari), ministrul Transporturilor a cerut de la expertii si responsabilii din minister solutii la problemele ridicate de acestia", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviatiei, va discuta cu reprezentantii acestor asociatii, pentru a analiza consecintele ordinului asupra activitatii de aeromodelism, scrie MEIDAFAX.

Dupa emiterea ordinului care interzice pilotarea de la distanta a aeronavelor in afara unor zone pentru care sa existe aprobarea autoritatilor si dupa criticile celor care practica aeromodelismul si ale altor categorii de persoane afectate, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca prevederile vor fi modificate.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni tehnice. Consider ca acest lucru trebuie corectat", a spus ea.

Ordinul a fost publicat la finele lunii ianuarie in Monitorul Oficial si prevede ca operarea aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord in spatiul aerian national este permisa numai in "zone de spatiu aerian segregat temporar, infiintate, alocate si activate conform reglementarilor aplicabile in vigoare".

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

Pentru operarea unei aeronave civile cu masa maxima la decolare mai mica sau egala cu 150 kg este necesara, printre altele, detinerea unui certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau un certificat de inmatriculare, iar aparatul trebuie sa fie asigurat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.