Desi avea informatii ca dozele de vaccin contin o bacterie periculoasă care poate duce la soc anafilactic, ministrul Sanatatii a preferat sa anunte ca stopeaza campania de vaccinare.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi, in videoconferinta cu reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP) si managerii de spitale, ca poate fi incheiata campania de vaccinare sezoniera 2013-2014, data fiind circulatia redusa a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor ramane in stocul de rezerva.

Eugen Nicolaescu a precizat ca recomandarea Comitetului National de Vaccinologie a fost epuizarea stocurilor existente in acest moment in teritoriu, la DSP si in cabinetele medicilor de familie, cantitate care acopera nevoia de vaccinare pentru intregul sezon, dupa care campania de vaccinare poate fi declarata incheiata.

Nicolaescu a mai spus ca cele 400.000 de doze de vaccin antigripal vor ramane in custodia Institutului Cantacuzino pentru cazuri de pandemie sau pentru orice situatie exceptionala, conform recomandarii Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Potrivit ministrului, orice tara trebuie sa aiba un stoc de vaccin pentru situatii exceptionale.

"Comisia de specialitate care a fost numita pentru finalizarea studiului clinic asupra vaccinul gripal ne-a comunicat faptul ca rezultatele finale ale testelor referitoare la eficacitatea produsului vor fi disponibile dupa data de 25 februarie", a precizat Nicolaescu.

In 24 decembrie 2013, ANM a comunicat Institutului Cantacuzino ca vaccinul nu poate fi pus pe piata intrucat nivelul de endotoxine depasea limita admisa.

Institutul Cantacuzino a facut un nou test si a cerut totodata ANM sa reia verificarile, rezultatele indicand, la ambele institutii, ca produsul nu este conform, a precizat Marius Savu.

La randul sau, ANM a trimis probe, pentru reverificare, si Agentiei franceze a Medicamentului, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor, scrie mediafax.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

Agentia franceza a facut si un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleasi rezultate, raspunsul fiind primit de ANM miercuri. In aceste conditii, ANM a transmis o adresa oficiala Institutului Cantacuzino si, totodata, i-a informat pe ministrul Sanatatii si pe premier ca vaccinul antigripal produs in tara nu este conform si nu poate fi pus pe piata, a precizat Marius Savu.

"Rezultatul din ianuarie nu a schimbat cu nimic decizia din decembrie 2013, cand ANM nu a dat avizul de punere pe piata pentru vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino", a spus Marius Savu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.