Liceenii din aproape 80 de scoli bucurestene si din alte sapte localitati din tara vor viziona anul acesta sase filme, in perioada februarie - iunie, primele lungmetraje fiind programate pe 24 si 25 februarie, intr-un proiect de educatie cinematografica.

Primele vizionari din acest an vor avea loc pe data de 24 februarie, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman si la Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", pentru "Eu si tu/ Io e te", cel mai recent film al regizorului Bernardo Bertolucci. Scenariul graviteaza in jurul creativitatii si al relatiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv intre frati, scrie MEDIAFAX.

Institutul Cervantes gazduieste, pe data de 25 februarie, filmul "Bila/ El Bola", o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un baiat de 12 ani cu o situatie familiala dificila.

Proiectul isi propune sa familiarizeze publicul tanar cu filme din patrimoniul european si national, sustinand discutii si dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociatia Culturala Macondo organizeaza proiectiile Cinema-Edu inca din 2010, reusind sa dezvolte primul proiect de educatie cinematografica din Romania in aceasta maniera.

Liceenii Cinema-Edu de astazi reprezinta viitorul public de filme europene si independente, cu un vocabular format pentru intelegerea acestor productii, ce provoaca spiritul critic si creativ.

In perioada 2008 - 2012, procentul de spectatori pentru productiile europene si romanesti a fost in scadere, aproape 90% dintre spectatori preferand doar filmele americane, conform unui raport al Centrului National al Cinematografiei.

Fiecare film Cinema-Edu este insotit de un ghid de discutie si analiza, dedicat atat elevilor, cat si profesorilor, care pot continua dezbaterile din salile de proiectie si la scoala, in orele de dirigentie. Pe parcursul acestui an, liceenii sunt invitati in spatii culturale precum Institutul Cervantes, Institutul Cultural Italian, Biblioteca Nationala, Cinema Elvira Poescu si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, unde vor veni invitati speciali si vor fi surprize pregatite pentru Saptamana "Sa fim mai buni, sa stim mai mult", din perioada 7 - 11 aprilie.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

De asemenea, celelalte localitati participante in proiect, pentru perioada februarie - iunie 2014, sunt Toplita, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Targoviste si Slobozia.

Programul a fost realizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Muzeul National al Taranului Roman, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Biblioteca Nationala a Romaniei si Institutul Francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.