Aproximativ 400 de detinuti ar putea beneficia de legea mai favorabila, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, dupa ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

"Inaintam aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale", subliniaza ANP.

Conform sursei citate, la nivelul tuturor unitatilor penitenciare s-au constituit si au functionat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecatori, procurori si personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate, avand in vedere ca sambata intra in vigoare noile coduri - penal si de procedura penala, scrie MEDIAFAX.

Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoana, cuantumul si stadiul executarii fiecarei pedepse, vor identifica situatiile care pot fi de natura sa atraga aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, daca este cazul, a reducerii pedepsei, a inlocuirii pedepsei inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, cu mentionarea datei estimative la care se implineste durata pedepsei reduse si vor identifica orice alte date, informatii si situatii pe care le considera relevante in aplicarea legii penale mai favorabile.

"Urmare a acestei analize, s-a constatat ca se impune sesizarea instantelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei privative de libertate, pentru un numar de aproximativ 400 de cazuri", estimeaza ANP.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.