Actualizarea bianuala a listei medicamentelor compensate, revizuirea taxei clawback, eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din contributia clawback a producatorilor si schimbarea politicii de stabilire a preturilor, printre masurile propuse de companiile farma in discutiile cu FMI.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) au prezentat reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) o serie de masuri pentru imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania, care au fost deja propuse Guvernului Romaniei.

"Incercam sa convingem atat autoritatle, cat si reprezentantii institutiilor internationale ca e nevoie de masuri imediate pentru imbunatatirea accesului la tratament al pacientilor si pentru un mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutica, care sa permita continuarea investitiilor in capacitatile de productie locale si in dezvoltarea unui sistem de sanatate modern", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian, scrie MEDIAFAX.

Astfel, pentru acest an, propunerile vizeaza revizuirea listei de medicamente compensate si introducerea de noi molecule in primul trimestru, revizuirea taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe, introducerea unor acorduri pret/volum pentru noile medicamente compensate, cu buget suplimentar, eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, actualizarea bianuala a listei medicamentelor compensate cu noi molecule si schimbarea politicii de stabilire a pretului astfel incat sa fie eliminat riscul ca pacientii sa nu aiba acces la medicamente.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

De asemenea, companiile vor respectarea legii referitoare la bugetul de referinta pentru taxa clawback care trebuie sa fie la nivelul bugetului actual pentru medicamente.

Pe termen lung, producatorii farmaceutici vor cresterea progresiva a finantarii sistemului public de sanatate pentru a atinge nivelul european mediu de finantare in orizontul de timp 2014-2020, ajustarea anuala a bugetului de referinta, raportat la consumul real de medicamente din anul precedent, contributia clawback sa fie considerata doar o masura provizorie, care sa fie eliminata cand situatia economica va fi stabila, implementarea cardului de sanatate si masuri pentru imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice si combaterea fraudelor.

"Sistemul de sanatate romanesc este printre cele mai slab finantate din Uniunea Europeana si este necesar sa lucram impreuna cu factorii de decizie pentru a schimba acest lucru. Pana acum industria farmaceutica a fost un partener real al autoritatilor, contribuind activ la mentinerea unui nivel constant al sistemului de sanatate actual. Numai in perioada 2012-2013, 2 din 10 pacienti romani au fost tratati exclusiv din contributiile industriei farmaceutice prin taxa clawback. Noi punem la dispozitie in continuare toata expertiza noastra, dar numai impreuna cu autoritatile putem gasi solutii viabile", a aratat presedintele ARPIM, Calin Galaseanu.

Citeste si:
PRIMER, semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback, un...
PRIMER, semnal de alarmă:...

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente cuprinde cele mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.