Peste 400 de persoane sunt pe lista asteptare pentru transplant de ficat, iar cei mai multi donatori au fost anul trecut, cand a fost realizat un numar record de 122 de transplanturi hepatice, a declarat, Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni.

"Putem vorbi de 2013, anul cel mai bun pentru transplantul hepatic, cand am facut 122 de operatii - o medie de 10 pe luna. Speram sa ne mentinem in acest ritm", a spus Irinel Popescu, adaugand ca in 2014 au fost pana acum sapte donatori, dintre care trei inainte de accidentul din Apuseni si patru dupa.

Vineri dimineata, profesorul Irinel Popescu si echipa lui au facut al saptelea transplant din 2014, pentru o femeie in varsta de 45 de ani cu o suferinta foarte grava. Aceasta a primit organul prelevat la Sibiu, joi noapte, de medicul Radu Zamfir.

"Atunci cand avem un caz foarte grav, donatorul trebuie sa fie tanar, de aceea am optat pentru ca acesta persoana sa primeasca ficatul prelevat de la un donator din Sibiu. Prelevarea a fost realizata de medicul Radu Zamfir, care astfel participa la prima prelvare dupa accidentul din Apuseni. Doctorul Zamfir a facut sute de operatii precum cea de asta noapte", a spus Irinel Popescu.

Zamfir a mers la Sibiu cu ambulanta pentru aceasta prelevare. "S-a pus problema sa plecam cu avionul. Dar, pana la urma a fost luata decizia de a merge cu ambulanta. Decizia este luata de catre Agentia Nationala de Transplant", a declarat Zamfir, vineri, intr-o conferinta.

Totodata, Irinel Popescu a tinut sa precizeze ca, in transplatul de ficat, medicii au la dipozitie sase ore intre prelevare si reluarea functiilor ficatului la primitior.

"Noi am fost in timp. La ora 5.50 s-a clampat aorta (la donator, n.r.) si la 11.25 erau terminate legaturile vaselor (la primitor, n.r.). O limita de timp foarte buna. Literatura de specialitate vorbeste de un timp mai mare, poate chiar dublu, dar noi preferam sa ne incadram in acest interval mai mic", a mai spus Popescu, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.