Inscrierile pentru premiile anuale ale Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) au inceput, autorii si editurile putand depune, pana la data de 31 martie, carti aparute in cursul anului 2013 in vederea nominalizarilor, se arata pe site-ul uniunii.

Cartile in 1-2 exemplare se depun la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucuresti.

Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania sunt acordate de un juriu ales de Consiliul USR, la propunerea Comitetului Director. Juriul este compus din sapte membri si este ales pentru un mandat de un an. Membrii juriului nu trebuie sa reprezinte interesele unei case de editura (patroni, angajati etc.).

Juriul ia in discutie aparitiile editoriale din anul precedent si face publice nominalizarile pana la data de 1 mai a anului. In intervalul 1 mai -1 iunie, juriul alege cartile castigatoare pentru fiecare categorie in parte. Deciziile juriului sunt valide daca au intrunit minimum patru voturi. Decernarea premiilor are loc cel mai tarziu in luna iunie, in cadrul unei gale organizate de Uniunea Scriitorilor din Romania.

Categoriile de premii sunt urmatoarele: Premiul National, Cartea de poezie, Cartea de proza, Cartea de teatru, Cartea de critica, eseu si istorie literara, Cartea de debut, Cartea pentru copii si tineret si Traduceri. Juriul are la dispozitie doua premii speciale. Exista, de asemenea, un premiu pentru literatura in limbi ale minoritatilor nationale, acordat la propunerea Comisiei Minoritatilor, se arata pe site-ul Uniunii Scriitorilor din Romania, potrivit MEDIAFAX.

Anul trecut, Florina Ilis a castigat premiul la categoria "proza", cu romanul "Vietile paralele" (Cartea Romaneasca), in timp ce Nicolae Prelipceanu a fost castigatorul sectiunii "poezie", cu volumul "La pierderea sperantei" (Casa de Pariuri Literare), iar Marius Chivu a castigat trofeul sectiunii "debut", cu volumul "Vantureasa de plastic" (editura Brumar). La categoria "critica/ eseu/ istorie literara", castigator a fost Mircea Mihaes, cu volumul "Ce ramane. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha" (Polirom). La categoria "teatru", castigator a fost Radu F. Alexandru, cu "Teatru 7" (Cartea Romaneasca).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.