Social13 Ianuarie 2014

Lectura de 2 minute

Scriitorul Dan Sociu, desemnat castigator al premiului "Cartea de Poezie a anului 2013", pentru volumul "Vino cu mine stiu exact unde mergem", a declarat, sambata, ca va refuza distinctia, intrucat aceasta este finantata de Institutul Cultural Roman.

Premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", in valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Roman, reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepresedintele ICR.

In contextul in care doar partea financiara este oferita de Institutul Cultural Roman, juriul evenimentului fiind cel care a decis castigatorul, poetul Dan Sociu a precizat ca: "Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul il iau din mana vicepresedintelui ICR, asadar este cam aceeasi chestiune".

"Ar fi rusine sa am o relatie prieteneasca cu reprezentantii nostri politici de acum", a mai spus aceasta, pentru MEDIAFAX.

"Le multumesc lui Mihai Iovanel, Alex Goldis si Bianca Burta-Cernat pentru ca au ales Vino cu mine, stiu exact unde mergem pentru premiul cartea de poezie a anului (nici nu stiam de nominalizare) si mi-ar fi prins bine banii dar nu pot sa iau un premiu de la icr-ul asta si de la ministerul asta al culturii, tine de un guvern prea scirbos, care nu respecta contractele cu noi, e compus din mincinosi patologici, a incalcat (le-a rasturnat) toate promisiunile (si doctrina social-democrata), a batut si a hartuit tarani si protestatari, dispretuieste saracii, e arogant si unsuros, crede ca poate face ce vrea din legi si altele, dupa cum le stim", a mai adaugat poetul, pe Facebook.

Citeste si:
Medicii de familie se simt discriminați și cer și ei „încurajarea”...
Medicii de familie se simt...

De asemenea, acesta a declarat ca nu i-a anuntat in mod oficial pe reprezentantii galei in legatura cu refuzul sau, precizand ca, la randul lui, nu a primit informatii privind acordarea acestui premiu.

Totodata, Dan Mircea Cipariu, moderatorul si initiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat ca nu a fost anuntat oficial de Dan Sociu ca acesta nu accepta premiul.

"Daca avem o discutie pe teme literare atunci pot sa inteleg ca cineva accepta sau nu accepta un premiu literar, daca avem o discutie politica, nu ma intereseaza", a precizat acesta.

Pe de alta parte, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca se va consulta cu juriul privind acordarea distinctiei. "Juriul este suveran aici, nu eu, si nici o alta institutie. E o confuzie aici, nu ICR, si nu alta institutie acorda acest premiu, ci un juriu de profesionisti", a explicat acesta.

Citeste si:
Iohannis primeste un premiu important pentru merite deosebite
Iohannis primeste un premiu...

"Noi am propus si am cerut o finantare - este vorba de Asociatia Euro Culturart - din partea ICR, iar Institutul, ca si anul trecut, pentru ca nu e prima data cand se intampla acest fapt, a finantat acest premiu", a mai precizat acesta.

De asemenea, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca: "Guvernul Romaniei sau Institutul Cultural Roman sau orice autoritate din Romania administreaza banii cetatenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (...) Sunt banii cetatenilor".

Juriul a fost format din critici literari care au castigat premiul Tanarul critic literar in cadrul galei, la editiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldis, Bianca Burta-Cernat si Mihai Iovanel.

Citeste si:
Zaharul din cafea, secretul longevitatii unui scriitor in varsta de...
Zaharul din cafea, secretul...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.