Social13 Ianuarie 2014

Lectura de 2 minute

Agentia Nationala de Integritate va organiza, la 5 martie, o licitatie pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese in domeniul achizitiilor publice, valoarea proiectului fiind estimata la 30,4 milioane de lei, TVA inclusa (6,8 milioane de euro).

Durata contractului a fost stabilita pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.

Viitorii ofertanti vor depune o garantie de participare de 490.800 lei.

"In masura in care Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor respinge contestatia, ANI va retine contestatorului din garantia de participare suma de 10.014,45 lei. In cazul ofertantilor care se regasesc in categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare se constituie in procent de 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garantiei de buna executie: 10% din valoarea fara TVA a contractului atribuit", se arata in anuntul de participare, transmite MEDIAFAX.

Denumit Prevent, proiectul va fi finantat din fonduri europene nerambursabile.

Citeste si:
CNAIR anunta ca au fost desemnati castigatorii pentru constructia a...
CNAIR anunta ca au fost...

Contractul de finantare a fost semnat la finele lunii noiembrie.

In martie 2013, presedintele ANI, Horia Georgescu, a anuntat ca sistemul Prevent va functiona printr-o platforma cu o baza de date care va fi integrata atat la nivelul Registrului Comertului, cat si la nivelul institutiilor fiscale, astfel incat sa se faca relationarea cu persoanele conducatoare de institutii publice sau implicate in proceduri de achizitie publica.

Ulterior, seful ANI a afirmat ca institutia va avea functional, in iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente in timp real atunci cand apar nereguli in timpul procedurilor de achizitii publice finantate cu fonduri europene.

"Intr-o prima faza, toate persoanele implicate in procesele de achizitii publice finantate cu fonduri europene vor fi monitorizate in timp real si sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci cand in timpul derularii procedurilor de licitatie sunt semnalate rude de gradul I si II care au legatura cu persoanele implicate in acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitatiile publicate in SEAP", a spus Georgescu la finele lunii octombrie.

Citeste si:
Studiu: Stapanii de pisici au mai putine sanse sa dezvolte boli de ini
Studiu: Stapanii de pisici au...

In urma unui studiu ANI efectuat in 2012, la care au participat peste 80 de entitati reprezentate de consiliile locale, municipale si resedinte de judet, au fost identificate 78 de persoane, alesi locali, care au incasat bani publici prin procedura achizitiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.