Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a primit 125 de inregistrari in format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Romanesc al Radio Europa Libera in decembrie 1989, alte 415 materiale, din perioada 1956-1991, fiind achizitionate anul trecut.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), acest demers face parte dintr-un proiect derulat in parteneriat cu Hoover Institution Archives, Stanford University (California, SUA), care presupune digitizarea a 3.350 de inregistrari realizate de Departamentul Romanesc al Radio Europa Libera pe parcursul a mai bine de 30 de ani.

Prima parte a arhivei, continand 415 materiale din perioada 1956-1991, a fost transmisa IICCMER in luna mai a anului trecut, inregistrarile din arhiva americana fiind achizitionate din fonduri publice, a precizat institutul, intr-un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Rezultatele proiectului de digitizare vor fi disponibile la sediile IICCMER si Hoover Institution Archives California, iar unele extrase vor fi postate pe un website. De asemenea, o copie a arhivei digitale a Departamentului Romanesc al Radio Europa Libera va fi depusa la Arhivele Nationale ale Romaniei.

Retail jobs

Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a aratat ca acest demers va fi continuat daca vor exista resursele necesare.

"Atata vreme cat vom avea resursele necesare, vom continua sa aducem acasa arhiva Europei Libere si sa o facem disponibila pentru publicul din Romania. Nu se poate imagina o analiza a regimului comunist fara inventarierea opozitiei si a reactiilor jurnalistilor de la acest legendar post de radio. Europa Libera si oamenii ei au facilitat revolutia din 1989, iar achizitionarea acestor inregistrari, in anul in care comemoram 25 de ani de la acele evenimente, reprezinta o reusita", a spus Andrei Muraru, citat in comunicat.

Considerat cel mai important fenomen mediatic al Romaniei de pana in 1989, Radio Europa Libera a jucat un rol determinant in istoria recenta a tarii, premisele pentru inlaturarea totalitarismului si orientarea spre democratie datorandu-se in mare masura acestui post de radio.

Citeste si:
Raed Arafat, despre inregistrarile publicate de Libertatea: Nu am...
Raed Arafat, despre...

"Impotriva Europei Libere autoritatile comuniste au indreptat un intreg arsenal de masuri, de la bruiajul postului, la interceptarea corespondentei si atentate impotriva angajatilor acestuia. Pe 21 februarie 1981, teroristul international Carlos Sacalul si banda sa au comis, asa cum arata ultimele cercetari, la indemnul si cu complicitatea Securitatii, un atentat cu bomba asupra sediului din München al postului de radio", se mai arata in comunicat.

In anul 2001, statul roman a recunoscut importanta si meritele postului de radio, reprezentantii acestuia primind distinctii si diplome "ca semn al durabilei recunostinte si pretuiri a poporului roman".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.