424 de lei este suma medie pe care o cer unii medici si asistenti, de la pacienti, pentru a avea grija de ei, releva un studiu al Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala ”Solidaritatea".

”Valoarea medie a sumelor obtinute in cazul conditionarii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondentii care au aratat existenta conditionarii actului medical) este de 424 lei” arata studiul.

”Existenta platilor informale voluntare facute de pacienti catre personal este indicata de cca. 37% dintre respondenti. Cuantumul mediu al platilor voluntare (indicat doar de respondentii care au confirmat existenta platilor voluntare) este de 166 lei”.

Mai mult, 37% dintre medicii si asistentele care au participat la un studiu, recunosc faptul ca pacientii sunt nevoiti sa-si cumpere materiale sanitare. Valoarea medie a costurilor suportate de pacienti (indicata doar de respondentii care au mentionat existenta unor astfel de situatii) este de 128 lei.

Marea majoritate (92%) a salariatilor care au indicat existenta platilor informale considera inechitabil „sistemul platilor informale”. Principalii beneficiari ai platilor informale sunt medicii, urmati de asistentii medicali. Majoritatea medicilor considera ca beneficiaza de platile informale/onorariu medicii si asistentii in timp ce majoritatea asistentilor considera ca beneficiaza doar medicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.