Elevii institutiilor de invatamant cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana sunt speriati si intimidati, iar profesorii continua sa primeasca amenintari, atentioneaza asociatia Promo-LEX, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica de miercuri.

Potrivit Promo-LEX, administratia liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost contactata si amenintata din nou cu aplicarea sanctiunilor administrative pentru ca nu furnizeaza datele cu privire la angajatii sai si salariile lor, scrie MEDIAFAX.

"Elevii au fost intimidati si speriati de militia locala prin modul in care au descins in institutia de invatamant in timpul orelor de clasa, agresand si brutalizand una din profesoare", afirma reprezentantii Promo-LEX.

Saptamana trecuta, militieni si membri ai structurilor de securitate in civil din regiunea transnistreana au intrat cu forta in acest liceu.

Aceeasi situatie se repeta si la liceul "Evrika" din orasul Ribnita (nord). Luni, administratia acestui liceu a fost somata sa prezinte rapoartele statistice si contabile ale institutiei catre administratia separatista de la Tiraspol. Aceste rapoarte contin date cu caracter personal.

De asemenea, profesorii sunt obligati sa-si ridice certificatul de atribuire a codului fiscal. Acest certificat nu a fost solicitat de catre administratiile institutiilor de invatamant cu predare in grafie latina si le este impus fortat pentru a se obtine un anumit control asupra acestor scoli.

Asociatia Promo-LEX indeamna partile implicate in procesul de reglementare pasnica a problemei transnistrene sa tina cont de importanta asigurarii accesului liber la educatie in regiune, asigurarea securitatii copiilor si administratiilor institutiilor de invatamant subordonate autoritatilor constitutionale fiind o prioritate, relateaza Jurnal de Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.