Insulta si calomnia au fost "reintroduse clandestin" in Codul Penal prin proiectul de lege aprobat marti de Camera Deputatilor, sustin reprezentantii unor ONG-uri, care cer presedintelui sa nu promulge legea, intrucat noile prevederi reprezinta "un atac la libertatea de exprimare".

APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul pentru Jurnalism Independent arata, intr-un comunicat de presa remis miercuri agentiei MEDIAFAX, ca un proiect de lege vechi din noiembrie 2011 propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74 indice 1, insa el a fost modificat radial, "in conditii cel putin suspecte", cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputatilor in sedinta de marti, chiar de Ziua Drepturilor Omului, prin introducerea, pe langa alte prevederi, a infractiunilor de insulta si calomnie.

"Aceasta decizie, luata fara consultare publica, arunca la cos zece ani de eforturi ale societatii pentru dezincriminarea insultei si calomniei. Ea elimina Romania din randul democratiilor care nu accepta ideea ca un om poate sa fie condamnat penal pentru cuvintele lui", sustin reprezentantii celor patru ONG-uri.

Acestia sustin ca este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincrimineaza insulta si calomnia, sa fie scoase din Codul Penal si cer presedintelui sa nu promulge legea, intrucat aceasta, in forma in care a fost aprobata de camera Deputatilor, reprezinta o grava agresiune la adresa libertatii presei si a libertatii de exprimare in general.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.