Procurorii DIICOT fac, marti, 225 de perchezitii in mai multe judete, la persoane suspectate de contrabanda cu bijuterii din aur aduse din Turcia, de la care au fost ridicate 60 de kilograme de bijuterii , liderul gruparii, formate din 91 de persoane, fiind patronul unei firme de transport.

Potrivit unui comunicat de presa, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si ai Garzii de Coasta, fac 225 de perchezitii domiciliare in mai multe judete, actiunea vizand destructurarea unei grupari infractionale formata din 91 de persoane si specializata in contrabanda si comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor supuse marcarii, fara a fi marcate, transmite MEDIAFAX.

Conform sursei citate, cu o zi in urma procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia au inceput urmarirea penala a 91 de invinuiti, existand suspiciunea ca in cursul acestui an in judetul Constanta s-a constituit o grupare infractionala organizata, structurata pe doua paliere, avand ca scop savarsirea unor infractiuni de contrabanda cu bijuterii din aur aduse din Turcia.

Aceasta grupare a fost constituita la initiativa unui cetatean turc care detinea o firma de transport international de persoane, cu autocare, atat pe ruta Turcia-Romania, cat si pe alte rute internationale.

"Necesitatea constituirii acestei grupari a rezultat din intentia infractionala a unor mari vanzatori de bijuterii din aur, din Romania si Europa, de a primi fara a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale si accize), dar mai ales neevidentiate si nedeclarate catre autoritatile fiscale ale statului, in vederea crearii posibilitatii comercializarii lor «la negru», cantitati foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate si vandute ulterior neinregistrat, respectiv nefiscalizat (fara TVA si impozit pe profit), prin magazinele detinute de mai multe societati comerciale din Romania si alte tari din Europa", arata procurorii DIICOT.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Anchetatorii mai spun ca bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei cetateanului turc (B.S.), pe baza de comanda facuta de diferiti bijutieri catre membrii gruparii sau direct in Turcia. Dupa introducerea in tara, bijuteriile erau depozitate/ascunse in spatii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor carausi, care, folosind mai multe autoturisme special modificate in ceea ce priveste constituirea unor spatii disimulate, le transportau in Romania, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia si Macedonia, catre diferite magazine de bijuterii si colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodata, membrii gruparii infractionale desfasurau si o activitate inversa, de colectare a bijuteriilor declasate si de transport in Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar in urma topirii lor erau folosite in procesul de productie de catre bijutierii turci. Aceasta activitate era derulata, de asemenea, nu numai pe teritoriul Romaniei, ci si pe teritoriul altor state - Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Pana in prezent au fost ridicate aproximativ 60 de kilograme de bijuterii din aur, cea mai mare cantitate identificata la un transport intern fiind de aproximativ 20 de kilograme.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse la audieri 100 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.