Sindicalistii de la Oltchim spun ca sunt nemultumiti de discutia de la Guvern, pentru ca au reusit sa obtina doar o noua intalnire, in februarie, pe tema salariilor restante, insa sapte din cei opt grevisti ai foamei au decis sa renunte la protest.

Liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, la finalul discutiilor de la Guvern, ca problema salariilor restante a ramas sa fie analizata pana in luna februarie, cand a fost stabilita o noua intalnire.

Cernev a mai spus ca a cerut Executivului ca, in cazul in care pana la sfarsitul lunii februarie nu va exista o oferta angajata din partea unui investitor si daca nu vor fi accesate resurse de capital pentru repornirea instalatiilor, sa reactiveze Ordonanta 36 care prevede protectie sociala pentru personalul care doreste sa fie disponibilizat in aceste conditii.

"Am primit ca raspuns ca vineri domnul Stoica (cancelarul premierului Victor Ponta, Vlad Stoica, n.r.) ne va face o informare in ce priveste discutiile pe care le va avea joi in Guvern cu Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, cele care sunt responsabile cu repunerea pe tapet a Ordonantei 36", a declarat Cercev, explicand ca prin Ordonanta 36 au mai plecat 939 de salariati din Oltchim, acest act normativ prevazand o protectie sociala de un an sau doi, in functei de vechime, si salarii de 1.540 de lei in primul an si peste 1.000 de lei in cel de-al doilea an.

In cadrul discutiilor de la Guvern s-a mai convenit ca sindicalistii sa fie informati saptamanal despre toate demersurile care se fac pentru accesarea de capital de lucru, cat si pentru privatizare, astfel incat ei sa poata informa toti salariatii cu privie la demersurile care se fac.

"Ne-am dorit o intalnire cu premierul. De fapt grevistii foamei au avut aceasta solicitare pe lista de revendicari. Domnul Stoica, ca reprezentant al lui, ne-a promis ca materialul va ajunge pe masa dansului azi si ne-a spus ca calendarul nu i-a permis sa fie pentru cateva minute cu noi. Am vorbit cu colegii mei imediat ce am terminat discutiile si sapte dintre ei sunt de acord sa se suspende actiunile de protest, dar colegul Morcoase vrea sa continue", a mai spus Cercev.

Sindicalistul care nu vrea sa renunte la protest a declarat ca va continua din cauza faptului ca a venit la Guvern cu speranta ca se vor putea intalni cu premierul, lucru care nu s-a intamplat.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

"Voiam sa ii prezentam unele lucruri pe care nu le are la cunostinta. Nu s-a concretizat nimic, nu avem garantia ca se va intampla ceva bun pentru aceasta societate. De aceea, eu imi mentin aceasta forma de protest pana la un raspuns din partea premierului Romaniei. Voi ramane in aceasta forma de protest pana la un raspuns concret, pe hartie, semnat de ambele parti. Asteptam un raspuns pentru platile restante, care insumeaza trei luni si jumatate, asteptam un raspuns vizavi de capitalul de lucru pe care societatea ar trebui sa il primeasca", a spus protestatarul.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a declarat pentru MEDIAFAX ca intanirea "a fost buna pentru ca a grupat toti factorii interesati".

Doina Pana a spus ca oamenii nu mai au rabdare, pentru ca asteapta de foarte mult timp, precizand ca salariile restante despre care se discuta reprezinta o restanta mai veche.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Doina Pana a mai spus ca o noua intalnire a fost stabilita pentru 15 februarie, pana atunci urmand sa se analizeze situatia care a dus la neplata acelor salarii restante.

In ce priveste repunerea in aplicare a Ordonantei 36, ceruta de sindicalisti, ministrul a spus ca aceasta solicitare va fi discutata in cazul in care privatizarea nu va reusi.

Cei opt salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea care sunt de luni in greva foamei au venit la Bucuresti pentru a discuta cu reprezentanti ai Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.