Trei sferturi dintre romani se declara de acord cu unirea Republicii Moldova cu Romania, iar 63% dintre ei au o parere pozitiva despre declaratia presedintelui Traian Basescu in legatura cu acest demers, considerat de seful statului "urmatorul proiect politic" al tarii.

Pe de alta parte, insa, aproape o treime dintre respondenti cred ca majoritatea cetatenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea tarii lor cu Romania, iar o cincime spun ca romanii nu sunt de acord cu aceasta unire, releva cercetarea realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Potrivit aceluiasi sondaj, 64% dintre romani au auzit despre declaratiile presedintelui Basescu potrivit carora "urmatorul proiect politic pentru Romania, dupa NATO si UE, este unirea cu Republica Moldova", in legatura cu care doar 20% dintre respondenti au o parere proasta si foarte proasta, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, peste 70% dintre respondenti sunt de acord cu declaratia sefului statului conform careia "acum e oportun sa o spunem, avem acest obiectiv, daca vor vrea moldovenii, am spus-o la Chisinau. Sunt convins ca daca la Chisinau va exista un interes unionist, Romania va spune da".

Cercetarea a fost realizata vineri, pe un esantion de 1.132 persoane cu varsta de minimum 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3 %.

Acelasi sondaj a evaluat perceptia publica legata de Ziua Nationala a Romaniei, dar si de Summit-ul China-Europa Centrala si de Est, desfasurat in aceasta saptamana la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.