Utilizarea pe termen lung a pastilelor anticonceptionale creste riscul aparitiei glaucomului, arata un nou studiu citat de npr.org.

Doctorii cunosteau deja ca celulele din ochi contin receptori de estrogen. Din moment ce pilulele anticonceptionale reduc nivelurile de estrogen, ele afecteaza si ochii, ducand la aparitia glaucomului.

Boala respectiva distruge treptat nervul optic si este destul de comuna in randul persoanelor in varsta. Exista tratamente care amelioreaza degradarea, insa nu exista momentan niciun leac.

Studiul care face legatura intre anticonceptionale si glaucom a folosit analizele a peste 3.400 de femei. Rezultatele au aratat ca femeile care au luat anticonceptionale timp de peste trei ani prezentau un risc dublu de aparitie a glaucomului.

Femeile nu ar trebui sa renunte la anticonceptionale din cauza acestui studiu, spun realizatorii. Rezultatele desi sunt surprinzatoare, nu sunt concludente. Cu toate aceste, femeile de culoare si cele care au deja cazuri de glaucom in familie ar trebui sa fie mai atente.

"Daca folosesti anticonceptionale orale pentru o perioada lunga de timp, este cazul sa te testezi", a declarat doctorul Shan Lin, profesor de oftalmologie in cadrul Universitatii de Medicina Clinica din San Francisco.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.