Preotii inalca etica atunci cand profita de enoriasi pentru a-i atrage in diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decat prin agentiile de turism, pentru ca banii trebuie sa ajunga pana la episcop, a declarat miercuri intr-o conferinta Alin Burcea, prim-vicepresedintele ANAT.

Burcea spune ca un numar mare de preoti incasau pana anul trecut banii si isi faceau grupuri de turisti fara sa fie licentiati.

"Nu va spun ca erau tarifele si mai mari, pentru ca trebuiau sa ajunga pe scara ierarhica pana la episcop. Aceste centre de pelerinaj au inceput sa fie licentiate, dar ramane o problema de etica. Oamenii merg la biserica, in general cei in varsta. Cand te apropii de intanirea cu Sfantu Petru te duci sa te pregatesti. Este absolut imoral sa le faci capul patrat oamenilor care vin la slujba si sa le spui: «Avem si un program de excursie, foarte frumos»", a afirmat oficialul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Burcea a mai spus ca insusi Patriarhul Daniel face reclama pentru aceste excursii.

El estimeaza ca in Israel merg in excursii 40.000 de romani pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agentii. Reprezentantii Bisericii au ajuns sa detina licentiate de turism in proportie de 80%. Oficialul ANAT afirma ca excursiile prin Biserica sunt cu peste 10% mai scumpe decat cele prin agentii, scrie MEDIAFAX.

"Pretul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agentie, iar la preoti de 780 de euro", a adaugat reprezentantul agentiilor de turism.

Intrebat daca acest surplus merge la pana la episcop, asa cum afirmase anterior, Burcea a mai spus: "Nu am de unde sa stiu unde merg. Banuiesc. Doar suntem in Balcani".

ANAT cere autoritatilor din turism ca toti aceia care organizeaza servicii de calatorie, inclusiv profesorii si preotii, sa fie obligati sa detina licente de turism, iar capitalul social minim pentru infiintarea unei agentii de turism sa creasca de la 200 de lei la 25.000 de lei.

"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, precum si Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sa introduca obligatia ca toti operatorii care ofera servicii de calatorie sau pachete turistice, in mod clasic sau online, sa detina licenta de turism si sa urmeze aceleasi reguli cu agentiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelati, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat agentiei MEDIAFAX Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Totodata, ANAT solicita majorarea capitalului social minim pentru infiintarea unei agentii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agentie detailista si 100.000 de lei pentru un turoperator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.