Aproximativ 2.000 de persoane din Penitenciarul Rahova vor fi testate pana la sfarsitul acestui an pentru hepatita B, iar din 2014 detinutii si personalul din toate penitenciarele vor putea fi testati pentru virusurile hepatitice B si C, in cadrul proiectului "Hepatita poate fi oriunde".

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), a demarat in noiembrie proiectul "Hepatita poate fi oriunde", ce are drept scop depistarea precoce a hepatitelor virale B si C in randul persoanelor private de libertate si a personalului ANP, anunta asociatia.

Proiectul se desfasoara pentru inceput in Penitenciarul Rahova, unde pana la sfarsitul anului vor beneficia de testari aproape 2.000 de persoane, scrie MEDIAFAX.

De anul viitor, proiectul va fi extins la toate unitatile ANP si, totodata, se vor efectua testari si pentru hepatita C.

"Toti pacientii depistati cu virusurile hepatitice vor beneficia de asistenta medicala, pana la intrarea pe terapia antivirala daca va fi nevoie", a spus presedintele APAH-RO, Marinela Debu.

Astfel, atat personalul administrativ, cat si persoanele aflate in detentie au posibilitatea de a se informa cu privire la afectiunile hepatice, respectiv hepatitele cronice virale, direct de la specialisti, a mai spus Debu.

Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata, in majoritatea cazurilor, de infectii virale. In functie de tipologia virusurilor, hepatita este impartita in cinci categorii: A, B, C, D si E. Importanta depistarii hepatitelor virale cronice este indicata de prevalenta ridicata a acestora, de varstele tot mai scazute la care apar, dar mai ales trebuie tinut seama de consecintele grave si ireversibile in hepatitele netratate - ciroza hepatica si hepatocarcinomul sau cancerul hepatic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.