Peste 4.000 de cadre sanitare s-au adunat sambata dimineata in Piata Victoriei, pentru protestul fata de nivelul salariilor si celelalte probleme din sistem, ei aducand in fata Guvernului un dric cu coroane de flori si sicriu pe care scrie "Sanatate".

Angajatii din sanatate au plecat in mars din Piata Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, stegulete si pancarte cu mesaje prin care cer, in primul rand, un buget de 6% din PIB pentru sistem si salarii mai mari.

Potrivit MEDIAFAX, in primele randuri ale coloanei de manifestanti se afla presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, lideri ai Federatiei Sanitare Sanitas si protestatari cu tobe si pancarte pe care scrie "6% pentru Sanatate", "Noi va consultam, voi nu ne consultati" si "Jos labele de pe spitalele publice!".

Dupa acestia, in coloana urmeaza manifestanti cu coroane de flori, precum si unul imbracat in calugar, cu o cruce pe care scrie "Sanatate" si este lipita o fotografie a ministrului Eugen Nicolaescu.

Poza ministrului Sanatatii este lipita si pe un sicriu aflat in dricul adus la protest, care sugereaza, potrivit organizatorilor, tot "Moartea Sanatatii".

Coloana de manifestanti este insotita si de o masina cu statie de amplificare si boze, din care se aude muzica simfonica si coruri din opere, cum ar fi "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.

Protestatarii ar urma sa ajunga, la ora 13.00, la alveola Parcului Izvor, unde vor manifesta pana la 13.30.

Majoritatea protestatarilor au masti chirurgicale si agita stegulete, pancarte si baloane.

Printre ei se numara numerosi medici rezidenti veniti din tara, care se declara nemultumiti, in primul rand, de nivelul salariilor.

"Am 1.300 de lei pe luna, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce sa fac mai intai cu banii care imi raman? Nu se poate trai asa", a declarat un medic rezident care lucreaza in Iasi.

Traficul rutier in Piata Victoriei este restrictionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Politie Rutiera care sa dirijeze circulatia.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Jandarmii, in randul carora se afla si negociatori, au incercuit locul protestului cu garduri mobile.

Angajatii din sanatate cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, conditia "preliminara si nenegociabila" a coalitiei este dublarea salariilor medicilor rezidenti.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Potrivit lui Astarastoae, daca revendicarile angajatilor din sanatate nu vor fi solutionate in urma actiunii de protest, ar putea urma greva generala, dar si demisii in bloc.

Citeste si: MS, despre protestul medicilor: Orice problema se rezolva prin dialog


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.