Remus Borza s-a prezentat, joi, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiat de procurori, acesta declarand ca a fost citat de marti, dar ca nu s-a putut prezenta pana acum din motive obiective.

Borza nu a precizat in ce dosar a fost chemat pentru a fi audiat, aratand ca va da mai multe declaratii la iesirea de la DNA.

Potrivit MEDIAFAX, numele lui Remus Borza apare in dosarul de mita privind vanzarea de energie, in care au fost arestati Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita.

Avocatii lui Ioan Mihaila au aratat, marti, la judecarea recursului impotriva arestarii preventive a clientului lor, ca denuntatorul din dosar, Remus Vulpescu, a incheiat la un moment dat un contract de 2,2 milioane de euro cu firma avocatului Remus Borza, "dar nimeni nu observa".

Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca Eugen Bradean l-a abordat pe holurile institutiei pe Remus Vulpescu, caruia i-a spus ca poate primi intre 500.000 si un milion de euro de la niste "parteneri", pentru a sprijini acordarea de contracte de vanzare a energiei electrice unei firme.

Procurorii au precizat ca Bradean a mentionat ca este vorba de societatea Energon Power & Gas din Cluj si ca ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmeaza sa primeasca bani, fara a dezvalui identitatea acestora si suma pentru fiecare.

In timpul discutiei, Bradean, "pentru a intari seriozitatea ofertei facute", a acceptat remiterea catre Vulpescu a unui avans de 20 la suta, respectiv aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus sa negocieze cu cei care ofereau aceasta suma un avans mai consistent de 35 la suta.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat, in referatul in care au propus arestarea celor doi, ca Remus Vulpescu a fost din 20 iunie 2012 pana in 29 mai 2013 administrator special al Hidroelectrica, in perioada in care compania s-a aflat in insolventa, iar avocatul Remus Borza, prin intermediul firmei sale Euro Insol, a avut fost administrator judiciar.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Dupa inchiderea procedurii de insolventa dispusa de Tribunalul Bucuresti, Remus Vulpescu a fost numit, prin hotararea Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica, in functia de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.