Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat europeni si de sapte ori mai multi decat americani, a declarat profesor doctor Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Medicul a spus ca, din pacate, Romania ocupa un loc fruntas la capitolul accident vascular cerebral.

"Putem nominaliza ca principali vinovati ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace - fibrilatia atriala, infarctul miocardic, bolile valvulare, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, bolile vaselor mari de sange - de exemplu disectia arteriala, care reprezinta una dintre principalele cauze de accident vascular cerebral la tineri, cauze rare - genetice, vasculite, varsta inaintata", a precizat profesor universitar doctor Dafin Muresanu, potrivit MEDIAFAX.

El a mai spus ca bolile degenerative ale creierului provoaca deteriorarea progresiva a unora dintre partile creierului, responsabile cu controlul cunoasterii, emotiilor si a comportamentului, iar disfunctia se va amplifica pe parcursul timpului.

Tulburarile neurocognitive sunt formele cel mai des intalnite ale bolilor neurodegenerative. Persoanele cu aceste suferinte isi vor pierde treptat abilitatile intelectuale si cognitive, ajungand in final la dementa, a adaugat medicul.

Potrivit profesorului Muresanu, exista o serie de factori favorizanti care pot fi modificati, cum ar fi hipertensiunea arteriala, precizand ca tensiunea arteriala ar trebui verificata regulat si tratata corespunzator. De asemenea, printre recomandari sunt: renuntarea la fumat, consumul moderat de alcool, evitarea sedentarismului si tratarea diabetului zaharat.

"Am putea preveni toate aceste boli si printr-un sistem de sanatate bine finantat si organizat. In primul rand, ar trebui sa se puna accent pe medicina de preventie, dar acest lucru pare sa nu fie luat in serios de catre potentialii pacienti", a mai spus presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.