Romanii se pot trata de astazi in spitalele din strainatate, iar tratamentele vor putea fi decontate de la stat.

Nu integral, insa, afirma pentru gandul.info presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi.

„Serviciile vor fi decontate la preturile din tara. In plus, rambursarea se va face numai daca serviciul medical este inclus in pachetul de servicii de baza din Romania”, a precizat seful CNAS.

Romanii trebuie sa achite costurile tratamentului, intr-un spital dintr-o tara membra UE si sa ceara factura, iar mai apoi, prin CNAS, isi vor putea recupera o parte din bani. Desi directiva se adreseaza tuturor romanilor, numai cei care au venituri peste medie toti vor putea beneficia de pe urma ei.

"Aceasta directiva nu are nimic in comun cu formularul E112, in cazul caruia toate costurile sunt acoperite de catre stat si de care pot beneficia doar romanii care sufera de afectiuni care nu pot fi tratate la noi in tara”, a explicat Cristian Busoi, potrivit ziarero.antena3.ro

Costurile ridicate reprezinta motivul pentru care romanii nu se vor inghesui sa se trateze in strainatate. Mai concret, un roman decide sa se opereze de glaucom la Spitalul General din Viena. In aceasta unitate sanitara costul interventiei se ridica la peste 1.600 de euro. In Romania operatia costa un pic peste 800 de euro. Astfel, statul ii va deconta doar cei 800 de euro, pentru ca la atat este estimata interventia la noi in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.