Ministerul Transporturilor are la dispozitie 1,3 miliarde de euro, bani europeni, care vor fi utilizati pentru reabilitarea caii ferate Craiova-Calafat, investitie de 400 milioane euro, si pentru modernizarea celor 16 porturi dunarene si maritime.

In urma negocierilor purtate intre reprezentantii Comisiei Europene si statele membre a fost convenit transferul a 10 miliarde euro din Fondul de Coeziune catre Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility - CEF), in scopul accelerarii procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reteaua centrala TEN-T, transmite MEDIAFAX.

Suma este dedicata statelor membre aflate sub incidenta politicii de coeziune, iar alocarea care revine Romaniei este de aproximativ 1,3 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al Transporturilor.

"Ministerul Transporturilor are la dispozitie 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte pe cele doua coridoare care strabat Romania si fac parte din directiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, respectiv Coridorul Rin-Dunare si Coridorul Orient/Est-mediteraneean. In vederea demararii procesului de selectionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finantate prin intermediul acestui nou instrument financiar, Ministerul Transporturilor a identificat mai multe variante de lucru, care urmeaza sa fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat in februarie 2014", potrivit sursei citate.

Unul dintre proiectele finantate prin intermediul acestui program este reabilitarea caii ferate Craiova-Calafat, care asigura conexiunea cu podul Calafat – Vidin, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteraneean. Studiul de fezabilitate a fost finalizat in anul 2012, iar valoarea totala a proiectului ajunge la 400 milioane euro.

Restul sumei, pana la 1,3 miliarde euro, vizeaza in primul rand modernizarea celor 16 porturi dunarene si maritime.

"Investitiile europene vor fi directionate catre asigurarea canalului navigabil si imbunatatirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiuni feroviare mai rapide ale porturilor, astfel incat transporturile de marfuri pe Dunare sa creasca in viitorul apropiat cu 20% fata de nivelul din 2010", a declarat in comunicat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Citeste si:
Sindicaliștii de la Metrorex protestează la sediul Ministerului...
Sindicaliștii de la Metrorex...

Noul program de finantare Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility) se alatura Programului Operational Sectorial de Transport, aflat acum in plina desfasurare, mai arata ministerul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.