O serie de documente interne ale Institutului Geologic Roman arata ca notele finale ale specialistilor care s-au deplasat la Rosia Montana cuprind alte date decat cele prezentate in rapoartele oficiale ale institutiei.

Deplasarea geologilor la Rosia Montana s-a petrecut in decembrie 2011, a durat doar patru zile si a fost finantata de nimeni altcineva decat Rosia Montana Gold Corporation, precizeaza Realitatea TV.

Mai mult de atat, specialistii ar fi cerut o analiza in detaliu, care nu a mai avut loc.

"In momentul in care finantezi un studiu, in mod clar il influentezi. Statul roman trebuia sa gaseasca surse de finantare pentru ca studiul sa fie neutral", a afirmat consultantul in management Valentin Ionescu.

"In procesul de extragere si prelucrare a minereurilor auro-argintifere de la Rosia Montana nu s-a folosit cianura. Lacurile cu cianuri care ar exista deja reprezinta un fals. Lacul de cianura care va fi construit ocupa o suprafata de aproximativ 400 de hectare. Malul stang al vaii Corna sunt roci permeabile strabatute de o serie intrega de fracturi. In partea superioara a bazinului Vaii Corna, peste rocile sedimentare se afla aglomerate vulcanice, andezitice, in care sunt acumulari foarte mari de apa. La fiecare zece metri intalnesti cate un izvor. Vreau sa spun ca partea superioara a bazinului Corna si versantul stang prezinta mari fenomene de instabilitate, alunecari de teren, falii, care pun in pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare", sustine geologul Aurel Santimbrean.

Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, a afirmat ca, in urma vizitei din 2011, specialistii Institutului Geologic Roman au dat un aviz favorabil exploatarii miniere de la Rosia Montana.

"IGR a fost la Rosia Montana, a investigat zona Corna, iar in 2011, in urma acelei vizite in teren, dansii au dat un aviz favorabil. Amplasamentul Vaii Corna a fost investigat de mai multe institutii si a fost abrobat de Consiliul Marilor Baraje. Mai multi experti au studiat acest aspect, iar toate rapoartele au fost favorabile. Amplasamentul barajului este foarte sigur. Lucrul acesta a fost confirmat de Universitatea Bucuresti, de Institutul Geologic Norvegian, care este cel mai de prestigiu la nivel european", a declarat Tanase.

Realitatea TV a oferit cateva exemple ale falsurilor legate de avizul favorabil al IGR:

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Avizul oficial dat de IGR pentru emiterea acordului de mediu:

"Bazinul iazului de decantare nu prezinta falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita apartia unor infiltratii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare"

Concluzia reala a expertilor trimisi la Rosia Montana:

"In teren exista, cel putin in versantul stang, mai multe izvoare naturale care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului proiectat. (...) apar zone verticale de mare permeabilitate chiar sub barajul virtual, zone ce sugereaza existenta unei importante zone de faliere"

"Litoteca Nationala... terenul pe care este situata apartine SC Prospectiuni SA, societate concurenta cu capital privat (...) conducerea IGR nu a intreprins nimic .... s-au pus in pericol informatii de interes national, rezultatele cercetarilor geologice ale Romaniei pe parcursul a 120 de ani".

Citeste si:
Audierile ministrilor propusi in Cabinetul Citu continua in Parlament
Audierile ministrilor propusi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.