Mai multe organizatii neguvernamentale care reprezinta interesele romilor au cerut Guvernului, vineri, sa intervina in cazul evacuarilor din Eforie Sud, pentru sanctionarea autoritatilor locale, dar si spre a gasi solutii pentru persoanele ramase fara locuinte.

Centrul Romilor "Amare Rromentza", Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, Centrul Cultural O Del Amenca, Romano Butiq si Romani CRISS solicita Guvernului Romaniei sa sanctioneze "abuzurile pe care autoritatile locale le savarsesc fata de romii din Eforie Sud" si sa intervina in regim de urgenta pentru a solutiona situatia familiilor evacuate in strada.

In opinia organizatiilor neguvernamentale, o solutie pentru a evita, in viitor, evacuarile romilor ar fi identificarea unei modalitati de improprietarire a acestora, daca ei locuiesc de mult timp intr-o comunitate si au acte de identitate, cum a fost si in cazul de la Eforie Sud.

Cristi Buceanu, de la Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, a declarat ca ar fi necesar ca autoritatile centrale, Parlamentul si Guvernul, sa le dea primarilor instrumentele necesare pentru a-i putea ajuta pe romi, scrie MEDIAFAX.

De altfel, organizatiile neguvernamentale au reprosat Guvernului ca nu a reactionat "desi aproape 100 de oameni au ramas pe strazi de doua saptamani", in urma unei actiuni "complet ilegale".

"Avem nevoie ca autoritatile din Romania sa propuna o solutie legala pentru punerea in legalitate a comunitatilor de romi", a mai spus Buceanu.

Reprezentantul Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala a catalogat actiunea Primariei din Eforie Sud ca fiind o "practica rasista", amintind ca acest caz nu a fost singular.

"Mai grav este ca opinia publica sprijina astfel de initiative si devine o practica tolerata la nivel guvernamental. Este o rusine tacerea autoritatilor centrale. (...) Destinul acelor copii va fi afectat, vor exista traume. De un an si jumatate, asistam la schimbarea politica, insa vedem ca astfel de practici nu inceteaza, ci sunt tot mai grave. Primarul din Eforie este PSD si ar fi trebuit sa fie eliminat din partid", a mai spus reprezentantul Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.