Europarlamentarii romani vor vota, marti, Directiva privind produsele din tutun, in functie de propriile convingeri sau de interesele Romaniei, care s-a opus noilor reglementari ce i-ar aduce pierderi anuale de 200 de milioane de euro.

Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului aduce modificari la Directiva privind produsele din tutun, din 5 iunie 2001, inasprind o serie de prevederi pentru a descuraja fumatul in randul tinerilor.

Votul fusese programat initial in sesiunea din septembrie, dar PPE a cerut amanarea, pe fondul unui lobby intens desfasurat de firmele din industria tutunului pe langa europarlamentari, noteaza EurActiv.

Autoritatile romane au avut pozitii divergente privind acest document. Ministerul Sanatatii a pledat in favoarea Directivei, in timp ce Ministerul Economiei a evocat pierderile la buget care ar surveni in urma aplicarii noilor prevederi. In cele din urma a avut castig de cauza pozitia Ministerului Economiei, scrie MEDIAFAX.

Diviziuni exista si in cadrul grupurilor politice din Parlamentul European, iar europarlamentarii romani tind sa voteze dupa propriile convingeri.

Grupul Socialistilor si Democratilor (S&D) va sustine, cel mai probabil, revizuirea Directivei. In schimb, europarlamentarii romani nu au ajuns la un consens.

"Nu am gasit o linie comuna. Unii vor vota pe linia Comisiei de Mediu, care sustine Directiva, altii vor tine cont de pozitia Guvernului", care este impotriva, a declarat vicepresedintele PSD Corina Cretu.

"Au mai fost situatii in care linia grupului a fost una si noi am considerat ca interesul nostru e altul. Nu se supara nimeni", a mai spus Corina Cretu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.