Prin pachetul de servicii medicale de baza cetateanul stie la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai putin probabil sa apeleze la plati informale, o practica din sistem pe care o descurajam, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Pana acum, pacientul avea drepturi doar pe hartie. In realitate trebuia sa scoata bani din buzunar pentru orice. De acum inainte, serviciile din pachetul de baza sunt clare si garantate. Daca cetateanul stie la ce servicii are dreptul in mod gratuit, este mai putin probabil sa apeleze la plati informale. Vrem sa descurajam aceasta practica din sistem", a spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca, pana acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar dupa aplicarea noului pachetul de baza va fi oferit pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu, iar finantarea acestor doua segmente va creste. Anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria si leziunile superficiale ale mainii sunt cateva dintre afectiunile care ar putea fi tratate in afara spitalului, indica Nicolaescu.

Ministrul a subliniat ca un lucru foarte important este introducerea unui set de consultatii preventive gratuite si pentru adultii care nu au probleme de sanatate.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentantilor MS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.