Agentia Nationala a Medicamentului a admis ca este posibil sa aprobe de urgenta tratamentele medicale pe baza de canabis.

Canabisul medicinal ar putea fi introdus in Romania pentru a trata persoanele care sufera de epilepsie. Cel putin asta isi doresc membrii Asociatiei pentru Dravet.

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) nu a primit nicio cerere de punere pe piata a canabisului medicinal, insa, daca ar aparea o solicitare in acest sens, care ar intruni toate normele de calitate si de siguranta cerute de legislatia in vigoare, produsul ar fi aprobat in regim de urgenta.

"Nu am primit nicio cerere in vederea obtinerii autorizarii de punere pe piata a unor canabisului medical. Daca am primi un astfel de dosar, care sa respecte toate normele de calitate si de siguranta cerute de legislatia in vigoare, produsul ar fi aprobat in regim de urgenta, adica in trei luni", a declarat, joi, presedintele ANM, dr. Marius Savu, raspunzand unei intrebari privind acest produs.

Perceput in general doar ca drog, acesta a schimbat deja viata catorva dintre acesti copii, dupa ani de terapii clasice esuate, scrie realitatea.net.

In Romania sunt cunoscute putin peste 40 de cazuri de copii cu Sindrom Dravet, insa boala este mult subdiagnosticata, potrivit Asociatiei pentru Dravet si alte Epilepsii Rare.

"Am fost in California in decembrie 2012 si am vazut cativa copii cu Dravet aflati sub acest tratament. Am vazut cum se ridica din scaunul cu rotile si reincep sa mearga, cum invata sa vorbeasca, pe unii dintre ei parintii abia incep sa ii cunoasca cu adevarat, dupa ce reusesc sa le tina crizele sub control cu canabis si sa le reduca dozele de medicamente antiepileptice", a declarat Adela Chirica, presedintele asociatiei, citata de MEDIAFAX.

Legislatia romaneasca, respectiv Legea 339 din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, include canabisul, rezina de canabis, extractele si tincturile de canabis pe lista "plantelor, substantelor si preparatelor ce contin substante stupefiante si psihotrope care prezinta interes in medicina, supuse unui control strict".

Citeste si:
Fiul administratorului unei firme de transport, răpit în Spania....
Fiul administratorului unei...

In strainatate, canabisul medicinal este folosit in tratamentul glaucomului si pentru managementul durerii in diferite afectiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.