O groapa comuna a fost identificata la Periprava, in care se presupune ca au fost inhumati fosti detinuti politici de la colonia de munca, fiind identificate deja cateva schelete care au fost deshumate, a declarat miercuri presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

"Exista indicii serioase ca a fost identificata o groapa comuna, in care se presupune ca au fost inhumati fosti detinuti politici care au decedat la colonia de munca de la Periprava. Aceasta operatiune a fost inceputa luni si se desfasoara pe parcursul intregii saptamani. Exista deja cateva schelete care au fost deshumate si pentru care exista toate indiciile ca apartin Coloniei de munca de la Periprava", a spus presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Potrivit MEDIAFAX, IICCMER a solicitat, miercuri, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie inceperea urmaririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu.

Andrei Muraru a precizat ca in urma investigatiilor facute de reprezentantii institutului au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a indeplinit functia de comandant al Coloniei de munca de la Periprava, respectiv 1958-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, fiind infometati si batuti.

Ion Ficior a introdus la Colonia de munca Periprava un regim de detentie abuziv, represiv, discretionar impotriva detinutilor politici, considerati atunci o amenintare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.

Citeste si: Inca un tortionar deconspirat! IICMER cere urmarirea penala pentru genocid


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.