Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, demis de ministrul Sanatatii, spune ca eliberarea sa din functie este ilegala si o va ataca in instanta, insa mai grav, in opinia sa, este ca institutia nu mai produce niciun vaccin, nici macar cel gripal anuntat de Ministerul Sanatatii.

"Astazi, la Institutul Cantacuzino, nu se mai produce niciun vaccin. La aceasta data, in conditii normale, se incheia procesul de infiolare", a declarat, miercuri, fostul director general al Institutului Cantacuzino.

Radu Iordachel a mai spus ca, de trei ani, institutul nu a mai produs continuu vaccin, statul fiind obligat sa cumpere produse de imunizare la preturi de peste trei ori mai mari, iar vinovat pentru aceasta situatie este, in opinia lui, Ministerul Sanatatii (MS).

"Domnul Antal, directorul general adjunct, numit ilegal de ministrul Nicolaescu, a avut pe mana opt milioane de lei de la bugetul de stat, pentru Directia de investitii, pentru redeschiderea liniei de vaccin antigripal, redeschiderea liniei de vaccin BCG si finalizarea laboratorului de biosecuritate unde se pot analiza agenti inalt patogeni. Rezultatele? Banii au fost dirijati inetgral spre linia de vaccin antigripal, lasand celelalte obiective strategice fara finantare. Din cele opt milioane, Antal a realizat investitii de doar 1,8 milioane de lei in linia de vaccin antigripal, in conditiile in care aceasta trebuia sa fie gata in luna mai", a declarat Iordachel.

Tot el a mai spus ca linia de vaccinuri antigripale, pentru care MS a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finantarea de la Banca Mondiala, intr-un proiect demarat in 2007-2008, nu a fost nici pana acum predata Institutului Cantacuzino. "Lucrarea a fost contratata in 2007 si avea termen de finalizare 2009. In acel moment, eu am venit in institut si am decalat lucrarea pentru 2010. Din pacate, am fost dat afara la inceputul lui 2010 si nu s-a mai facut nimic de atunci", a adaugat Radu Iordachel, scrie MEDIAFAX.

Potrivit fostului director de la Cantacuzino, linia de vaccinuri nu a fost predata de catre MS din cauza unor deficiente majore de executie. "De fapt, linia de vaccinuri nu poate fi predata de catre Minsiterul Sanatatii pentru ca expertii straini au constatat ca aceasta nu corespunde din cauza unor deficiente majore de executie. Interpusii domnului Nicolaescu, cei doi veri, Antal si Mora, consilier pesonal, au incheiat contracte cu firme obscure pentru vaccin, cu valori de peste 290 la suta fata de estimarile de pe piata, fara sa fie facute procedurile minimale. Institutul nu produce vaccin pentru ca ministerul nu a trimis documentele la Finante, blocheaza fonduri de 10 muilioane de lei care au fost alocati in mai si care erau necesari pentru aprovizionarea cu materii prime si materiale si pentru demararea activitatii", a adaugat Iordachel.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Radu Iordachel reclama si ca laboratorarele de referinta unice din Romania au fost lasate, pentru prima data, fara bani timp de sase luni, iar apoi bugetul lor a fost redus cu 10 la suta, motiv pentru care Romania nu a putut raporta bolile transmisibie catre organismele internationale, iar cei 110 specialisti nu avut fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.